woensdag 27 januari 2010

Routing aanvraag erkenning

Routing voor aanvraag van erkenning van het lidmaatschap van de Raad van Beheer. Hieronder staat wat men moet doen als de vereniging aan het vereiste aantal leden voldoet:
1 Aangetekende brief waarin men de erkenning aanvraagt met de volgende bijlagen:
2 Statuten en HH reglement in tweevoud (statuten moeten voldoen aan eisen van de Raad zie hieronder)
3 de notulen van de Algemene Ledenvergadering waarin is besloten tot aanvraag van erkenning getekend door de voorzitter en secretaris van de vereniging (als de Statuten nog niet aan de voorwaarden voldoen is het ook mogelijk om de aanvraag tot wijziging in te dienen)
5 opgave samenstelling van het bestuur
6 recente ledenlijst
7 het rasspecifiek fokreglement en de notulen van de ledenvergadering waarin dit reglement is vastgesteld

Bij de aanvraag voor lidmaatschap wordt door de Raad van Beheer de volgende procedure gehanteerd.
- Aanvraag komt binnen bij bureau en wordt globaal op volledigheid gecontroleerd
- Bureau verstuurt ontvangstbevestiging, inclusief eventuele vermelding van ontbrekende stukken
- Bestuur behandelt volledige aanvraag bij eerstvolgende bestuursvergadering
- Bestuur neemt in eerste instantie slechts een principebesluit, want op grond van artikel 8 HR moeten de belanghebbenden ook nog gehoord worden. Belanghebbenden worden slechts gehoord als het bestuur voornemens is de aanvraag te honoreren (anders heeft dat geen zin). Hierover ontvangt de aanvrager bericht.
- Als bestuur in principe akkoord is met de aanvraag, worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld bezwaar te maken. Dat moet binnen vier weken.
- Hierna vindt weer een bestuursvergadering plaats. Eventuele bezwaren van belanghebbenden worden behandeld. Vervolgens wordt het definitieve besluit genomen.
Wanneer de aanvraag gehonoreerd wordt, ontvangt de aanvrager een toetredingsovereenkomst.

De duur van de procedure hangt van een aantal facturen af. Onder meer is van belang hoe lang de periode is tussen aanvraag en bestuursvergadering, maar ook of de aanvraag volledig is.
In ieder geval is duidelijk dat de procedure niet binnen een paar weken is afgerond, maar meestal 2 à 3 maanden in beslag neemt.

maandag 18 januari 2010

WELZIJNSNORMEN VOOR DE NEDERLANDSE HONDENFOKKERIJ


IN HET KADER VAN DE LANDELIJKE CERTIFICERING HONDEN-EN KATTENBRANCHE


Begin 2009 zijn de Federatie van Rasverenigingen en de Kynologen Vakbond Nederland benaderd door het Platvorm Verantwoord Huisdierbezit om mee te praten om tot een gezamenlijk voorstel voor certificering voor de rashondenfokkerij te komen. Deze certificering zou in de plaats komen van het Honden & Kattenbesluit en is op vrijwillige basis. Doel is om de kwaliteit van de sector (de rashondenfokkerij) te verhogen en het dierenwelzijn te verbeteren.

Uitgangspunt was één normdocument voor zowel beroepsmatige als hobby fokkers. Tijdens deze besprekingen bleek echter keer op keer dat het onmogelijk was om de bedrijfsmatige en hobbyfokkers op één lijn te krijgen. Voor de inbreng van zowel RvB, Federatie als KVN, die met elkaar het grootste gedeelte van de hondenfokkerij vertegenwoordigen was weinig of geen gehoor. Dat de kosten en eisen die aan hobbymatige fokkers gesteld werden niet reëel waren en soms aan het absurde grensden, drong niet door. Een goed voorbeeld hiervan is het feit dat een gecertificeerde fokker zijn auto elke week zou moeten ontsmetten en over een quarantaineruimte moet beschikken.

Daarom besloten de RvB, Federatie en KVN, een gezamenlijk concept normdocument te maken. Hierin zijn algemene regels opgenomen, maar ook specifieke regels t.a.v. huisvesting, verzorging, vakbekwaamheid, voeding, gezondheid, voortplanting, handel en transport. In dit concept is vooral rekening gehouden met de haalbaarheid voor de hobbyfokkers. Dit concept normdocument zou afgelopen donderdag in vergadering met grote partijen als de Dierenbescherming, DIBEVO, NEN en LNV worden ingebracht.

Zowel KVN als Federatie hebben deze vergadering afgewacht, maar tot onze verrassing is het concept normdocument afgelopen donderdag niet echt aan de orde geweest. De kans is groot dat alsnog het eerder voorgestelde document vanuit de commerciële fokkerij wordt aangenomen, voor ons gevoel zijn we weer terug bij af. De samenwerking met de RvB is nog niet ten einde. We blijven ons hard maken voor een certificering die voor hobbyfokkers haalbaar is!

Marianne Eggink



WELZIJNSNORMEN VOOR DE NEDERLANDSE HONDENFOKKERIJ
IN HET KADER VAN DE LANDELIJKE CERTIFICERING HONDEN-EN KATTENBRANCHE

Het grootste gedeelte van de honden- en kattensector is hobbymatig. Slechts een kleine groep ondernemers is beroepsmatig bezig met honden en katten. De overheid stelt regels (in een AMvB) die worden gehandhaafd door de AID. Deze focust bij het toezicht en de handhaving bij niet-gecertificeerden. Vrijwillige certificering van de hele sector op basis van dit normdocument heeft als doel de kwaliteit van de sector te verhogen en daarmee het dierenwelzijn te verbeteren.
Certificering kan als handvat dienen om een potentiële koper van voldoende kennis, informatie en ondersteuning te voorzien zodat een goede afweging gemaakt kan worden bij de aanschaf of specifieke dienstverlening ten behoeve van hond of kat. In dit document is het welzijn van de individuele hond of kat steeds het uitgangspunt geweest bij het opstellen van de eisen.

De Federatie van Rasverenigingen en de Kynologen Vakbond Nederland hebben in samenwerking met de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland een document samengesteld waarin de welzijnsnormen zijn opgesteld.

Hierin zijn algemene regels opgenomen, maar ook specifieke regels t.a.v. huisvesting, verzorging, vakbekwaamheid, voeding, gezondheid, voortplanting, handel en transport. De definitieve inhoud is echter nog niet goedgekeurd.

Binnen dit normdocument gaan we uit van de definitie van Brambell (1965) zoals opgenomen in de Nota van Minister Verburg van het Ministerie van LNV:

• Dieren zijn gevrijwaard van honger, dorst of onjuiste voeding;
• Dieren zijn gevrijwaard van thermaal en fysiek ongerief;
• Dieren zijn gevrijwaard van pijn, verwonding of ziekten;
• Dieren zijn gevrijwaard van angst en chronische stress;
• Dieren zijn vrij om een natuurlijk soorteigen gedragspatroon te kunnen hebben.

Fokkers van (ras)honden kunnen voor certificering in aanmerking komen. Dit is niet afhankelijk van de omvang van de activiteiten en ook niet afhankelijk van het fokken met of zonder FCI-stamboom. Zowel bedrijfsmatige als hobbymatige partijen kunnen dus gecertificeerd worden.

Het document is opgesplitst in:

Algemeen:
1. administratie
2. identificatie en registratie
3. vakbekwaamheid

Huisvesting
1. verblijfplaats (binnen en buiten)
2. klimaat
3. licht
4. materiaal van verblijfplaats

Voeding en verzorging
1. uitlaten
2. voeding
3. socialisatie
4. hygiëne

Gezondheid
1. vaccinaties
2. endo- en ectoparasieten
3. preventief
4. ziektes

Voortplanting
1. leeftijd van de teef t.t.v. 1e nest
2. periode tussen 2 nesten
3. KI
4. leeftijd laatste nest
5. erfelijke afwijkingen en fokken
6. inteelt
7. nestomstandigheden

Handel
1. informatieverstrekking
2. leeftijd pup
3. paspoort

Laura Loeve