donderdag 11 juni 2009

Angst voor het onbekende? Niet nodig!

De erkende rasverenigingen van de Raad van Beheer zullen op 27 juni aanstaande een moeilijke beslissing moeten nemen. Aan hen wordt de keus voorgelegd: wel of geen afschaffing van de ‘één-vereniging-per-ras’ regel.

De RvB heeft van de Nederlandse Mededingingsautoriteit de kans gekregen in eigen huis orde op zaken te stellen. De NMa heeft de voorlopige conclusie getrokken dat deze ‘één-vereniging-per-ras’ regel verboden is op grond van artikel 6 van de Mededingingswet en artikel 81 van het EG Verdrag.

Toch zijn een aantal rasverenigingen zeer huiverig om de regel af te schaffen. Los van alle emoties kun je je afvragen of deze angst gegrond is en wat er gaat gebeuren als deze regel wordt afgeschaft. We herinneren ons nog allemaal het monopolie van de PTT of die van het energiebedrijf. Niemand dacht destijds dat het wenselijk zou zijn meerdere aanbieders op deze markten toe te laten. Maar de burger van nu weet niet beter dan dat hij kan kiezen tussen verschillende aanbieders en ondervindt de voordelen ervan.

Wat zal er feitelijk veranderen na 27 juni als een meerderheid besluit voor afschaffing van deze regel?

1. Bij sommige rassen (maar lang niet bij alle) zullen meerdere verenigingen zich aandienen. Al deze verenigingen moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen om te worden erkend door de Raad van Beheer.
2. Er komt meer keuzevrijheid voor liefhebbers en fokkers van een bepaald ras om zich bij een rasvereniging aan te sluiten. Zij zullen zich aansluiten bij die rasvereniging waar zij zich het best thuis voelen.
3. De Raad van Beheer hoeft zich niet meer bezig te houden met ‘kansen en bedreigingen’ vanuit de niet georganiseerde kynologie. Dat bespaart tijd, energie en (veel) geld dat beter aan andere zaken kan worden besteed.
4. Rasverenigingen van hetzelfde ras kunnen zich van elkaar onderscheiden in kwaliteit. Concurrentie is gezond en werkt innovatie en motivatie in de hand!
5. Angst voor versnippering is niet nodig, want alle erkende rasverenigingen moeten een minimaal aantal leden hebben om te worden toegelaten tot de Raad van Beheer. Zij moeten ook allemaal fokken volgens de FCI standaard.
6. De Raad van Beheer voldoet met afschaffing van de regel weer aan de wet. Dat is niet onbelangrijk voor een instituut dat gesprekspartner wil zijn voor de overheid.
7. Het kwaliteitscertificaat van fokkers en rasverenigingen, waar zo vurig voor werd gepleit in de RvB en wat tot nu toe erg veel energie heeft gekost, komt voor meer fokkers en verenigingen beschikbaar.

Kortom, dit zijn al met al belangrijke punten. Angst voor meer rasverenigingen per ras, hoewel begrijpelijk vanuit het standpunt van de reeds erkende rasverenigingen, is ongegrond.

Het bestuur van de RvB heeft haar conclusies getrokken en stelt afschaffing van de regel voor. De Federatie van Rasverenigingen zou het als een groot compliment beschouwen voor de gehele kynologie in Nederland, wat getuigt van respect voor elkaar, als dit voorstel door de leden van de RvB wordt aangenomen. Wij wensen de vergadering op 27 juni veel wijsheid toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten