zondag 28 juni 2009

Raad van Beheer neemt historisch besluit.

Het gedenkwaardige jaar 2009, waarin in de VS de eerste zwarte president werd gekozen, lijkt ook voor de hondenwereld in Nederland gedenkwaardig te worden.

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (RvB) heeft een regel afgeschaft die dateerde uit 1902! Dat ging niet vanzelf. De Federatie van Rasverenigingen (FVR), bestaande uit een 25 tal rasverenigingen die niet werden erkend door de RvB, had een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit over de ‘één vereniging per ras’ regel.

De NMa oordeelde dat de klacht gegrond was, maar gaf de RvB gelegenheid eerst orde op zaken te stellen voordat eventueel sancties zouden volgen. Onder druk van de NMa besloot de algemene ledenvergadering van de RvB op 27 juni tot afschaffing van de “één vereniging per ras” regel.

Dat betekent dat vanaf 1 november 2009 meer verenigingen per ras en meer kynologenclubs per regio zullen worden erkend door de RvB. Hiermee komt een eind aan de jarenlange discriminatie om andere rasverenigingen, die ook voldoen aan de voorwaarden voor toetreding tot de RvB, te weren.

Federatie van Rasverenigingen
Marianne Eggink

1 opmerking: