dinsdag 14 juli 2009

Raad van Beheer druk in de weer!

Actie is reactie. Het besluit van de algemene vergadering van de Raad van Beheer om artikel 6 lid e en f te schrappen, weliswaar onder voorwaarden, leidt tot een ongekende actieve Raad. Maar zal het resultaat ook leiden tot een gedenkwaardige zomer, “de zomer van 2009” waarin de Raad weer een stapje verder zet in het democratisch proces?

Het spoorboekje van de Raad laat zien dat er op alle niveaus gebrainstormd gaat worden. Eerst in het COR en CORG, daarna komen de aangesloten verenigingen aan bod en dan komt de Raad met haar juristen er weer aan te pas om het allemaal op papier te zetten. En - het kan niet op - er is ook nog een klankbordgroep die gaat kijken of het allemaal wel netjes gebeurt.

Er bekruipt mij echter een gevoel alsof de leden van de Raad met een laatste alles of niets poging bezig zijn om een veronderstelde voorsprong vast te houden. Wat dit gevoel goed verwoordt, is te lezen in een interview met Jan Dekker, voormalig bestuurslid en ex-chef fokkeurmerk: “Ik zou dit als rasvereniging snel ontwikkelen, voordat de ‘nieuwe’ verenigingen toetreden. Als bestaande vereniging heb je dan in elk geval een voorsprong en kun je vooralsnog de ‘norm’ voor het ras bepalen.”

Deze opmerking geeft goed aan hoe er in de Raad wordt gedacht en gaat voorbij aan het feit dat het de Raad zelf is die al jarenlang niet aan de wet voldeed en als gevolg daarvan goedwillende en integere fokkers buitensloot, alleen om het feit dat er al een rasvereniging was die het ras vertegenwoordigde. Maar ook voor het keurmerk, zo u wilt certificering, geldt dat hierop de mededingingsregels van toepassing zijn en dat de certificering en de controle hierop door een onafhankelijke instantie moet gebeuren.

Iedere garage die aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden voldoet, kan lid worden van de BOVAG. Zo moet het ook voor rasverenigingen zijn. Zou het niet meer voor de hand liggen om het Kynologisch Reglement gewoon aan te passen zodat het aan de wet voldoet en dit voorstel aan de leden voor te leggen, om het jaar daarop tezamen met de nieuwe leden over de certificering te praten? Maar ook ik heb inmiddels geleerd dat in de kynologie de wegen naar Rome lang, stoffig en vol obstakels zijn. Zelfs met de wet in de hand.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft de Federatie van Rasverenigingen verzekerd deze hele zaak te zullen monitoren. Indien er regels worden aangenomen die mogelijk de mededingingsregels overtreden (die de leden dus ‘een voorsprong’ geven) dan kan dit aanleiding zijn voor verder onderzoek, zo laat de NMa weten.

Bij zoveel activiteit kan en wil de Federatie van Rasverenigingen niet achterblijven. De leden van de Federatie komen 18 juli a.s. bijeen en zullen daar alternatieve voorstellen voor toelatingscriteria en andere reglementswijzigingen bespreken. We zullen de uitkomst van onze bevindingen getiteld “de niet-erkenden denken mee”, ter beschikking stellen aan zowel de NMa als de Raad van Beheer.
En als aan het eind van deze “hete kynologische zomer” blijkt dat al deze inspanningen voor niets zijn geweest, dan kunnen we altijd nog…….

Marianne Eggink.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten