zondag 28 juni 2009

Raad van Beheer neemt historisch besluit.

Het gedenkwaardige jaar 2009, waarin in de VS de eerste zwarte president werd gekozen, lijkt ook voor de hondenwereld in Nederland gedenkwaardig te worden.

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (RvB) heeft een regel afgeschaft die dateerde uit 1902! Dat ging niet vanzelf. De Federatie van Rasverenigingen (FVR), bestaande uit een 25 tal rasverenigingen die niet werden erkend door de RvB, had een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit over de ‘één vereniging per ras’ regel.

De NMa oordeelde dat de klacht gegrond was, maar gaf de RvB gelegenheid eerst orde op zaken te stellen voordat eventueel sancties zouden volgen. Onder druk van de NMa besloot de algemene ledenvergadering van de RvB op 27 juni tot afschaffing van de “één vereniging per ras” regel.

Dat betekent dat vanaf 1 november 2009 meer verenigingen per ras en meer kynologenclubs per regio zullen worden erkend door de RvB. Hiermee komt een eind aan de jarenlange discriminatie om andere rasverenigingen, die ook voldoen aan de voorwaarden voor toetreding tot de RvB, te weren.

Federatie van Rasverenigingen
Marianne Eggink

donderdag 11 juni 2009

Angst voor het onbekende? Niet nodig!

De erkende rasverenigingen van de Raad van Beheer zullen op 27 juni aanstaande een moeilijke beslissing moeten nemen. Aan hen wordt de keus voorgelegd: wel of geen afschaffing van de ‘één-vereniging-per-ras’ regel.

De RvB heeft van de Nederlandse Mededingingsautoriteit de kans gekregen in eigen huis orde op zaken te stellen. De NMa heeft de voorlopige conclusie getrokken dat deze ‘één-vereniging-per-ras’ regel verboden is op grond van artikel 6 van de Mededingingswet en artikel 81 van het EG Verdrag.

Toch zijn een aantal rasverenigingen zeer huiverig om de regel af te schaffen. Los van alle emoties kun je je afvragen of deze angst gegrond is en wat er gaat gebeuren als deze regel wordt afgeschaft. We herinneren ons nog allemaal het monopolie van de PTT of die van het energiebedrijf. Niemand dacht destijds dat het wenselijk zou zijn meerdere aanbieders op deze markten toe te laten. Maar de burger van nu weet niet beter dan dat hij kan kiezen tussen verschillende aanbieders en ondervindt de voordelen ervan.

Wat zal er feitelijk veranderen na 27 juni als een meerderheid besluit voor afschaffing van deze regel?

1. Bij sommige rassen (maar lang niet bij alle) zullen meerdere verenigingen zich aandienen. Al deze verenigingen moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen om te worden erkend door de Raad van Beheer.
2. Er komt meer keuzevrijheid voor liefhebbers en fokkers van een bepaald ras om zich bij een rasvereniging aan te sluiten. Zij zullen zich aansluiten bij die rasvereniging waar zij zich het best thuis voelen.
3. De Raad van Beheer hoeft zich niet meer bezig te houden met ‘kansen en bedreigingen’ vanuit de niet georganiseerde kynologie. Dat bespaart tijd, energie en (veel) geld dat beter aan andere zaken kan worden besteed.
4. Rasverenigingen van hetzelfde ras kunnen zich van elkaar onderscheiden in kwaliteit. Concurrentie is gezond en werkt innovatie en motivatie in de hand!
5. Angst voor versnippering is niet nodig, want alle erkende rasverenigingen moeten een minimaal aantal leden hebben om te worden toegelaten tot de Raad van Beheer. Zij moeten ook allemaal fokken volgens de FCI standaard.
6. De Raad van Beheer voldoet met afschaffing van de regel weer aan de wet. Dat is niet onbelangrijk voor een instituut dat gesprekspartner wil zijn voor de overheid.
7. Het kwaliteitscertificaat van fokkers en rasverenigingen, waar zo vurig voor werd gepleit in de RvB en wat tot nu toe erg veel energie heeft gekost, komt voor meer fokkers en verenigingen beschikbaar.

Kortom, dit zijn al met al belangrijke punten. Angst voor meer rasverenigingen per ras, hoewel begrijpelijk vanuit het standpunt van de reeds erkende rasverenigingen, is ongegrond.

Het bestuur van de RvB heeft haar conclusies getrokken en stelt afschaffing van de regel voor. De Federatie van Rasverenigingen zou het als een groot compliment beschouwen voor de gehele kynologie in Nederland, wat getuigt van respect voor elkaar, als dit voorstel door de leden van de RvB wordt aangenomen. Wij wensen de vergadering op 27 juni veel wijsheid toe.

woensdag 10 juni 2009

Welkom

Welkom op de weblog van de Federatie van Rasverenigingen Nederland, de overkoepelende organisatie van rasverenigingen die niet zijn aangesloten bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (RvB).
Op deze website kunt u o.a. onze doelstelling lezen en kennismaken met de deelnemende rasverenigingen.
U kunt ons logo op uw website plaatsen.
Klik met rechtermuis op logo en kies dan save as of opslaan als.

Federatie van Rasverenigingen dient klacht in tegen Raad van Beheer.

4 september 2008

De Federatie van Rasverenigingen in Nederland heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit, NMa. De federatie, die enige tientallen hondenrasverenigingen vertegenwoordigt, protesteert hiermee tegen het beleid van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied om per hondenras maar een vereniging te erkennen. De Raad van Beheer is de brancheorganisatie van fokkers en rasverenigingen in Nederland.


De branche vertegenwoordigt een aanzienlijk economisch belang. In de rashondenwereld gaan per jaar tientallen miljoenen euro’s om. Alleen al de door rashondenfokkers gefokte puppen vertegenwoordigen een waarde van 34 miljoen euro per jaar. De Raad van Beheer geeft jaarlijks zo’n 50.000 stambomen aan rashonden uit met een waarde van 3 miljoen.

Net als in het bedrijfsleven zou elke organisatie zich bij een brancheorganisatie moeten kunnen aansluiten - zonder discriminerende toelatingseisen - maar dit is in de hondenwereld niet het geval. Op dit moment zijn door het ontbreken van marktwerking, monopolieposities van erkende rasverenigingen ontstaan. Deze hebben onderlinge afspraken gemaakt die concurrentie uitsluiten, en dat is in strijd met het kartelverbod, aldus de federatie. In ons omringende landen worden meer verenigingen per ras erkend. De consument en rashondenfokkers hebben in Nederland geen keuze.

Rashondenverenigingen worden niet erkend als de Raad van Beheer al eerder een vereniging van hetzelfde ras heeft erkend. De Federatie van Rasverenigingen Nederland wil hieraan een eind maken en pleit ervoor de markt vrij te geven. Consumenten zijn assertiever geworden en willen vrij zijn in hun keuzes. Het erkennen van meer verenigingen per ras zal een positieve impuls geven aan de kynologie en ertoe bijdragen dat er in plaats van de ivoren toren van nu, een voor iedereen toegankelijk gebouw ontstaat.


De Raad van Beheer heeft herhaalde uitnodigingen voor een gesprek met de Federatie van Rasverenigingen afgewezen. “Vandaar dat we nu naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit zijn gestapt,” aldus woordvoerster Marianne Eggink.

“De mededingingswet schrijft voor dat de erkenningsregeling van de Raad moet worden onderworpen aan een onafhankelijk toetsing. Daarvan is geen sprake”.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit zal nu het verlossende woord moeten spreken.

Persbericht Federatie van Rasverenigingen.

De op 4 september 2008 ingediende klacht van de Federatie van Rasverenigingen Nederland tegen de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied is in behandeling genomen door de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa. De klacht richt zich tegen het toelatingsbeleid van de Raad van Beheer dat bepaalt dat in Nederland slechts één vereniging per hondenras erkend wordt. Een eerste hoorzitting met vertegenwoordigers van de Federatie heeft reeds plaats gevonden. De NMa verwacht dat het onderzoek ongeveer zes maanden zal gaan duren.

Doelstelling

Wat willen we:
Het doel van de Federatie van Rasverenigingen in Nederland is:
Het toelaten van meerdere verenigingen per ras door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (RvB)


De oorzaak:
Rasverenigingen en kynologenorganisaties die niet zijn aangesloten bij de Raad van Beheer zijn geen zeldzaamheid meer. Integendeel.


De niet aangesloten kynologie heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Er zijn tal van redenen voor het oprichten van tweede rasverenigingen die een alternatief willen zijn voor de gevestigde orde.
Een star beleid, een steeds wisselend beleid of het geheel ontbreken van beleid van de erkende rasvereniging is vaak een reden. Een andere oorzaak is dikwijls de autoritaire manier van besturen van erkende rasverenigingen. Het negeren, dwarsbomen of zelfs royeren van leden die gezondheidsproblemen aankaarten speelt ook een grote rol. De lijst met motieven is lang. Aan de basis ligt meestal een emotioneel en niet rationeel probleem en dan komt de bekende druppel die de emmer doet overlopen.
Voor veel hondenliefhebbers is dit het moment om een andere vereniging (of stichting) op te richten die wel democratisch wordt bestuurd, die wel een gedegen en goed doordacht fokbeleid heeft dat ondersteund wordt door alle leden, die wel de gezondheid van de honden en de instandhouding van het ras serieus neemt en die wel gedegen onderzoek doet naar de problemen binnen het ras.
In onze maatschappij anno 2008 is het moeilijk te geloven dat de RvB volkomen voorbij gaat aan deze behoefte.


*********************
Onze middelen
In eerste instantie willen we ons doel bereiken door politieke druk uit te oefenen. Mocht dit niet baten, dan zullen we de statuten van de RvB laten toetsen aan het Nederlands c.q. Europees recht. De RvB stelt zich immers op het standpunt dat haar statuten verbieden meerdere rasverenigingen per ras toe te laten.
Dit standpunt staat overigens op gespannen voet met bepalingen van de internationale overkoepelende organisatie F.C.I. die wel degelijk meerdere verenigingen per ras toestaan. De RvB is lid van de F.C.I.
Bovendien heeft men te maken met Europese regelgeving die kartel- en monopolievorming van organisaties verbiedt.
Naar onze mening is hiervan sprake.


De Raad van Beheer


De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (RvB) werd opgericht in 1902. Zij is de overkoepelende organisatie voor rasverenigingen en kynologenverenigingen in ons land.
De RvB stelde zich vanaf de oprichting op het standpunt dat per ras slechts een vereniging mocht toetreden. Maar tijden veranderen.
In andere landen om ons heen worden de laatste jaren steeds meer verenigingen per ras toegelaten.
Dit fenomeen is natuurlijk niet aan de RvB voorbijgegaan, maar door de invloed van de reeds toegelaten rasverenigingen blijft de Raad star op haar standpunt staan dat per ras slechts een vereniging mag toetreden.


********************
Bedreiging of kans
De Raad ziet de opkomst van andere rasverenigingen als een probleem, zelfs als een bedreiging, met name een bedreiging voor de positie van de eigen leden.


De RvB schat dat zich bij de niet erkende rasverenigingen inmiddels meer dan 6000 liefhebbers hebben aangesloten. Een aantal dat door de officiele kynologie niet meer te negeren valt. Daarom heeft de RvB een werkgroep "Kansen en Bedreigingen NAK" (Niet Aangesloten Kynologie) in het leven geroepen die de Raad moet adviseren dit - in hun ogen - ongewenste verschijnsel in te dammen.


De werkgroep heeft een enquete uitgevoerd onder de leden, dat wil zeggen onder de erkende rasverenigingen.
Dat uitsluitend met hen is gecommuniceerd om tot een (concept)advies te komen, is veelzeggend.


Het gevolg is dat vanuit totaal achterhaalde en defensieve standpunten wordt geredeneerd. Vooralsnog zoekt de werkgroep de oplossing van het probleem bij zichzelf, dat wil zeggen bij de eigen leden. Zij moeten beter besturen, beter op interne problemen reageren, meer respect voor elkaar hebben et cetera.
Er staat een lichtpuntje voor niet erkende verenigingen in deze nota van
17 pagina's: "Mits bijzondere leden voldoen aan het KR is verbreding van de doelgroep goed voor het welzijn van de hond en dat is de missie van de kynologie/daar doen we het tenslotte voor."


Maar toelating van niet erkende rasverenigingen heeft voor de RvB meer voordelen dan alleen verbreding van de doelgroep. In plaats van zich bezig te houden met strategieen hoe de niet aangesloten kynologie van het lijf te houden, kan men de tijd en - vooral - het geld beter besteden aan het welzijn van de hond. De RvB krijgt met toelating ook een beter zicht op alle kynologische activiteiten in Nederland dan tot nu toe het geval is en er kan beter worden ingegrepen c.q. worden bijgestuurd als het mis dreigt te gaan. Concurrentie is gezond. Ook voor rasverenigingen!


Op de website van de Kynologen Vakbond Nederland is een uitstekend artikel te lezen (klik hier) over de ongewenste gevolgen van een monopoliepositie.
Het is de bedoeling dat het concept beleidsplan op de volgende algemene ledenvergadering van de RvB wordt ingebracht, zodat de leden zich erover kunnen uitspreken.


************
Kwaliteit
Op de kwaliteit van de erkende rasverenigingen heeft de Raad bij de toelating niet geselecteerd. Dat gaat nu behoorlijk opbreken. In het conceptplan wordt schoorvoetend toegegeven dat veel niet door de Raad erkende rasverenigingen het beter doen (bv. met betrekking tot de gezondheid) dan wel bij de Raad aangesloten verenigingen.
Op de hamvraag waarom de Raad niet meerdere verenigingen per ras toelaat, wordt in het conceptplan nauwelijks ingegaan. Er wordt slechts aangestipt dat in Engeland weliswaar meerdere rasverenigingen zijn toegelaten, maar daar is de situatie nu eenmaal anders.


Er staan wel aanbevelingen in het rapport. Zo zouden jaarlijks enorme bedragen (euro 60.000) gereserveerd moeten worden opdat de Raad zich beter kan profileren. Dat bedrag moet extra door de leden worden opgehoest.
De grote toename van andere rasverenigingen is voor de RvB blijkbaar een lastig probleem dat moeilijk is op te lossen, terwijl de oplossing zo voor de hand ligt en geen geld kost!
Iedereen kent het voorbeeld van iemand die zijn bril zoekt, maar niet doorheeft dat die op zijn voorhoofd zit. Iets dergelijks is ook hier aan de hand.


De oplossing is natuurlijk: meerdere verenigingen per ras toelaten!

Federatie werkgroep

Werkgroep
De Federatie van Rasverenigingen Nederland heeft een werkgroep in het leven geroepen die zich zal bezighouden met het voorbereiden van voorstellen om het doel te bereiken.
De werkgroep bestaat uit:
- Mevrouw M. Eggink,
Algemene Vereniging voor Liefhebbers van Saarloos wolfhonden
- De heer Mr. M. Toxopeus,
Nederlandse Welsh Corgi Club
- De heer A. Pelders,
Briard Vereniging Nederland
- De heer R.J. Ridder,
Stichting Vrienden van de Basset Griffon Vendeen
- Mevrouw T. Zantingh,
Stichting de Ierse Wolfshond
- Mevrouw L. Loeve,
Engelse Cocker Spaniel Club Nederland